
Linux işletim sistemleri birçok geliştirici ve programlama ile uğraşan kişi tarafından tercih edilir. Linux işletim sisteminin birçok dağıtımı vardır bunlardan bazıları Ubuntu, Mint ve Elementary Os’dur.
Linux işletim sisteminin Windows’a göre artıları ve eksileri mevcuttur. Linux işletim sisteminde bazı konular üzerine araştırma yapmanız gerekebilir. Önceleri kullanım alanlarının zorlukları yüzünden kötü bir üne sahiptiler lakin 2019 yılı itibariyle dağıtımların bir çoğu gerek araçlar gerek de arayüz olarak oldukça ileri gitti. Yeni çıkan birçok cihaza Linux işletim sistemleri kurulur oldu.
Düşük sistemli bir dizüstü bilgisayara sahipseniz benim tavsiyem Linux işletim sistemini denemeniz yönünde. Windows 10 oldukça iyi bir işletim sistemi lakin düşük sistemli cihazlar da hem depolama hem de bellek tüketimi konusunda oldukça fazla sıkıntı çıkarmaktadır. Windows bir bilgisayarda özellikle de hardisk kullanıyorsanız sistem kanser eder durumlara gelebiliyor. Bunun ana nedenlerinden birisi de Windows’un arka planda çalıştırdığı oldukça yüksek sayıda olan hizmetleri ve uygulamaları.
Öncelikle Windows dan ayrılma nedenlerimden birisi ve en nefret ettiğim neden budur. Bilgisayarınızı açıp Youtube dan basit bir video izlemek isteseniz bile bazen sürekli donduğunu görebilirsiniz. Bunu yaşayan birçok insana şahit oldum bende bu insanlardan biri olarak yazıyorum bu yazıyı.
Windows bazı zamanlardan Antivirüs olayları yüzünden çok fazla sistem kaynağını tüketiyor. Video izlerken işlemci kullanımının %100’e dayandığını görmek mümkün. Bu yüzden de video işlemcide işlenemiyor ve takılmalar kendini net bir şekilde gösteriyor.
Kendi denemelerimden biride internet bağlantı kalitesinin Linux işletim sisteminde daha kaliteli olduğudur bunun nedeni yine lanet olası arka plan hizmetleridir onu bilesiniz.
Düşük bir sistemde izlemek istediğim filmi hiç kasmadan izleyebiliyorum. Bu durum oldukça hoşuma gidiyor.
Windows’un da kendine göre artıları var demiştik onlardan bazılar çok fazla desteği olması denebilir. Birçok program ve oyun windows platformunda bulunurken Linux’da bunların bazıları bulunur. Diğer bir artı olay ise Windows’un driverları otomatik olarak yüklemesidir. Linux dağıtımları büyük oranda bu sorunu çözdü desek yanlış olmaz fakat ufak tefek tanınmayan donanımlar hala bulunmaktadır. Bunları yüklemek için biraz araştırma yapıp terminal ekranında birkaç satır girmeniz gerekir. Aslında uzun uzun kodlardan bahsetmiyorum 1 satırlık ufak kodlar yani. Zaten çoğunu kopyala – yapıştır yaparak terminalde çalıştırmanız mümkün.
Linux’da çok fazla oyun mevcut değildir. Fakat steam’in girişimleri ile hem steam hem de steam içinde bulunan birçok oyuna destek vardır. Aynı windows cihazlarda olduğu gibi steam üzerinden destekli oyunlarınızı yüklemeniz mümkün.
Windows platformunda .exe uzantılı dosyaları çalıştırarak uygulama yüklemeniz mümkünken Linux da bunu .dep uzantısı ile yapmaktasınız.
Linux sistemlerin artı bir özelliği de .exe uzantılı virüslerin bu sistemlerde çalışmamasıdır.
Yani virüs sayısı oldukça azdır. Tabi tarayıcı üzerinden bulaşan virüsler her sistem için tehlikelidir.
Linux da bulunan Wine uygulaması ile Windows üzerinde çalışan uygulamaları Linux bilgisayarınızda çalıştırmanız mümkün. Ben bu yıl Linux bir sistem kullanmaya başladım ve 1 ay içinde platforma alıştım hiç de zor değil.
Sonuç olarak şunları söylemek isterim gözümden kaçan yerler olmuş olabilir.
Düşük sistemli bir bilgisayarınız var ise ve hayatınız da oyun yok ise Linux’a geçip rahatlayabilirsiniz. Ne Windows update kalır ne de yıllardır devam eden kanser Windows durumları.
Desteklenen Bazı Popüler Uygulamalar
Chrome Browser
Opera Browser
Mozilla Firefox
Libre Office
Steam
Skype
Slack
Spotify
VLC
Bitwarden
Blender
Inkscape
Sublime Text
PyCharm CE
Atom
Android Studio
Yazmadığım birçok uygulama mevcut kişisel kullanımınıza göre araştırmanızı tavsiye ederim.
#linux
Yorumlar
Yorum Gönder