Ana içeriğe atla

Siber Dünya da Neler Oluyor?

2019 yılında siber dünyada yeni bir görüş ön plana çıkmış gibi görünüyor. Yaptığım araştırmalar sonucunda siber Savaşlar özellikle de 2020 yılından sonra tahmin edilemeyecek seviyede artacağını söyleyebilirim. Umarım tahminlerim çıkmaz.

Siber güvenlik şirketleri ne kadar konu üzerinden çok katmanlı güvenlik önlemlerini devreye soksa da siber dünyayı asla istedikleri gibi kontrol altına alamayacaklarının farkındalar.

Devletler askeri siber ordularını 2018 – 2019 yılları arasında hazır hale getirdiler ve 2019’un sonunda bu konuda büyük bir artış meydana geldi. Sistemler ne kadar gelişmiş ve hızlı olsa da birçok uzman sistemin en düşük yapı taşının insan olduğunda hemfikir.

‘’İnsan en zayıf yapı taşı.’’

Komşu ülkelerimizden biri olan İsrail’in siber saldırılarını büyük oranda arttırdığını görmek çok kolay. İsrail orta doğuda gelişmişlik bakımından en yüksek güce sahip ülkelerden birisi. İran ve arap devletlerinin ona karşı koyacak gücü olmadığı da net bir şekilde ortada.

İranlıların kendilerine özgü siber gücü olduğu net bir şekilde görülüyor fakat onlarda birçok konuda Ruslara ihtiyaç duyuyor.

ABD ve Çin gibi devler kendi aralarında o kadar büyük bir savaş içindeler ki diğer ülkelere ayıracak çok zamanları olmadığını kesinlikle eminim. Özellikle ABD siber saldırı konusuna milyarlarca dolar yatırım yaptığını Zero Day belgeselinde görebilirsiniz.

Bu ülkelerin hiç birinin Dünya Barışı konusunda en ufak bir adım atmayacağından 100% eminim.

Türkiye de özellikle 2017 yılından sonra bu konuda bir atağa kalkarak Siber Timi kurduğunu haberlerde okumuş olabilirsiniz. Özellikle yanı başımızda İsrail gibi bir gücün olmasına bakılırsa bu durum için geç bile kalınmış olabilir.

Ne yazık ki devlet siber güvenlik konusunda çeşitli adımlar atsa da özel şirketlerin çok yavaş ilerlediğini görebiliriz. 2019’un sonuna doğru 460 bin kişinin kredi kartı bilgileri çalındı ve bu durum halktan saklandı.

Teknoloji ile arası olan düşük kesim bu konudan haberdar.

Bunlar sadece gün yüzüne çıkan haberler. Ya çıkmayanlar?

Eğer dünyada ki siber saldırıların yoğunluğuna bakacak olursak bana göre Türkiye oldukça büyük saldırılara maruz kaldı. Bu saldırıları bilenler durumu halka açıklamadı!

Kimlik bilgilerimiz, kredi kartlarımız ve diğerleri…

Bu konuda kendi ülkemin geride kalması beni üzen en önemli etmendir. Türk milleti bunları hiç bir zaman hak etmedi. Baba paralarının kazandıkça kazanmaya devam etti.

Siber saldırılar sonucunda ünlülerden tutun birçok insan bundan etkilendi. Söz konusu ünlüler olunca haberlerini duymamız normal ama 400 binden fazla sıradan insanın bilgilerini hiç kimse önemsemiyor.

Peki ne yapacağız?

Bence en önce yapılması gereken hiç kimseye güvenmemelisiniz.

Onun haricinde paylaştığım yazıda ki önlemleri alarak birazcık da olsa güvenliğinizden emin olabilirsiniz. Siber güvenlik

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Düşük sistemler de Neden Linux Kullanılmalı?

Linux işletim sistemleri birçok geliştirici ve programlama ile uğraşan kişi tarafından tercih edilir. Linux işletim sisteminin birçok dağıtımı vardır bunlardan bazıları Ubuntu, Mint ve Elementary Os’dur. Linux işletim sisteminin Windows’a göre artıları ve eksileri mevcuttur. Linux işletim sisteminde bazı konular üzerine araştırma yapmanız gerekebilir. Önceleri kullanım alanlarının zorlukları yüzünden kötü bir üne sahiptiler lakin 2019 yılı itibariyle dağıtımların bir çoğu gerek araçlar gerek de arayüz olarak oldukça ileri gitti. Yeni çıkan birçok cihaza Linux işletim sistemleri kurulur oldu. Düşük sistemli bir dizüstü bilgisayara sahipseniz benim tavsiyem Linux işletim sistemini denemeniz yönünde. Windows 10 oldukça iyi bir işletim sistemi lakin düşük sistemli cihazlar da hem depolama hem de bellek tüketimi konusunda oldukça fazla sıkıntı çıkarmaktadır. Windows bir bilgisayarda özellikle de hardisk kullanıyorsanız sistem kanser eder durumlara gelebiliyor. Bunun ana nedenle...

Derin Çalışma Taktikleri

 Çalışma verimliliğinizi nasıl artıracağınız konusunda bir kaç taktik vereceğim. 1- Akıllı telefonunuz ile işiniz yok ise onu başka bir oda da bırakın.  Bu sayede telefonunuza gele bildirimler dikkatinizi dağıtmayacaktır.  2- Çalışma alanınızda ki dikkat dağıtıcı eşyaları kaldırın yalın ve sade bir ortam üzerinde durmalısınız. Fotoğraf gibi eşyalar beyninizde eski anıların canlanmasına neden olmaktadır.  3- Çalışma saatinizi en uygun zamana denk getirmeye çalışın. En verimli çalışma saati kişiden kişiye değişir kimine göre sabah daha iyiyken kimine göre gece yatmadan önce çalışmak daha verimlidir bunu belirleyecek olan sizsiniz.  4- Çalışmaya başlamadan önce  plan yapın. Plan yapmak en etkili bir yöntemdir, o an ne yapsam diye düşünmek zorunda kalmazsınız. Çalışmanızı konulara bölerek daha rahat ve verimli zaman geçirmeniz mümkün.  5- Müzik dinlememek daha iyidir fakat sabit akış ile devam eden ve söz bulunmayan arka fon müzikl...

Çin ile 6G ve daha ilerisi

Geçtiğimiz günlerde Çin ilk 6G uydusunu fırlattığını duyurdu! Dünya da 5G konusunda en ileri teknolojiye sahip olan Çinli şirket Huawei dünyada oldukça ses getirdi. İlk kez ABD şirketleri Çinli bir şirket tarafından geçildi. Çin yeniden teknolojisini ortaya koyarak Dünyanın ilk 6G uydusunu fırlattığını resmen duyurdu. Bu haberi ilk duyduğumda şaşırdığımı söyleyemem nedeni de oldukça basittir. Çin şirketleri, üniversiteleri ve devleti güçlerini birleştirerek teknoloji konusunda son hız devam ediyor. Çok uzun yıllar önce Çin yapay zeka çalışmalarında ABD ile aynı standartlara geldi. Bunun yanında dev ABD şirketlerinin üretimi Çin'de yapması onların modern teknolojiye ayak uydurmasını kolaylaştırdı. Günümüzde Çin devleti teknoloji çalışmalarına tam destek vererek gelecek konusunda söz sahibi olmayı hedefledi. 6G teknolojisine sahip ilk uyduyu uzaya göndererek süper güç olan Amerika'yı geride bıraktı. 5G teknolojisi bile çok az ülkede kullanımda lakin 6G'ye bu kadar erken a...